Commissarissen geven onvoldoende invulling aan de noodzaak tot het verbeteren van ICT- en digitaliseringskennis en -ervaring in hun rvc. Dit blijkt uit het eerste deelrapport van de 10de editie van het jaarlijkse Grant Thornton commissarissen-benchmarkonderzoek van Board in Balance en Herbert Rijken, getiteld: ‘Digitale transformatie een uitdaging: gisteren, nu of morgen?’. Aan het onderzoek deden 342 commissarissen, bestuurders, secretarissen van rvc’s en internal auditors mee.

Rapport

Bent u geïnteresseerd om het eerste deel van het rapport te lezen? Download dan hier het rapport. Wij wensen u veel leesplezier en zijn graag beschikbaar om naar aanleiding hiervan met u in gesprek te gaan.

De rol van de RvC

De belangrijkste thema’s, die dit jaar uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, zijn ICT en digitalisering. De rol van de rvc op deze thema’s is belangrijk. Hoe kun je waarborgen dat de juiste aandacht en prioriteit door het bestuur wordt gesteld, wat is de impact op het verdienmodel van de organisatie en staat digitale transformatie integraal op de agenda? En wat betekent een en ander voor de, in de rvc vereiste, benodigde competenties en werkwijze? Interessante vragen die in het rapport besproken worden.

Petri Hofsté

Topcommissaris Petri Hofsté bij ontvangst eerste exemplaar rapport: 'Ook de 10e editie van dit altijd zeer grondig uitgevoerde onderzoek, geeft weer nieuwe stof tot nadenken. Wat mij aanspreekt in het rapport, is dat het ons commissarissen uitdaagt, digitale transformatie niet als een technisch, specialistisch onderwerp te benaderen, maar te bezien vanuit een integrale aanpak: de digitale transformatie raakt het business model, de manier van werken en de relatie met de klanten. Ook voor de Raad van Commissarissen zelf heel boeiend en nodig om kritisch de eigen rol en aanpak van haar taken in de transitie te beschouwen.'